Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

вторник, 21 декември 2010 г.

Сливен,Варна и Шумен са най-големите "донори" на родни проститутки за Холандия

България в петицата по брой проститутки в Холандия

21 декември 2010 14:18

София /КРОСС/ Сливен, Варна и Шумен са най-големите "донори" на родни проститутки за Холандия.

Това съобщи Херд ван дер Бърг, главен прокурор на холандската национална прокуратура, в Министерски съвет, където се провежда финална конференция за проекта „Трафикът на хора в България и Холандия - общи усилия за противодействие 2009-2010", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

България е сред петте страни с най-голям брой проститутки на холандска територия. Най-често жертвите са между 23 и 27 години.

Прави впечатление, че има "топла връзка" между български и холандски градове, по която българки отиват да работят като проститутки. Такива са Сливен и Грьонинген. Трафикантите на женска плът често са роднини и близки приятели, а техните жертви отиват в Холандия с ясното съзнание, че ще работят в секс-индустрията. Първоначално жертвите на трафик на хора не се считат за такива. След това трафикантите им вземат паспортите, затварят ги и ги заплашват.
Проучване сред ученици в Сливен от миналата година показва, че повечето от тях са на мнение, че проституцията става доброволно. Младите хора са наясно, че така се изкарват пари. Това е основната мотивация пред жените, които избират пътя на платената любов - бързата и лесна печалба.
"Работата като проститутка в Холандия не е това, за което често се смята в България", каза Ван дер Бърг.
Във Варна са на обратното мнение - там проституцията се свързва с измама и принуда.
В Холандия проституцията е легализирана, но това не спира властите да преследват престъпленията, свързани с трафик на човешка плът. Страната на лалетата има специализирана прокуратура за такива престъпления. За миналата година има 900 официално регистрирани случая.
У нас трафикът на хора се свързва най-вече със сексуална експлоатация. Така смятат 91 % от хората, 57 % са на мнение, че крайната му цел е трудова експлоатация, а 47 % - донорство на органи.
Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков заяви, че холандският проект, част от програма МАТРА, е много успешен. Освен обмяната на опит, България е провела информационни кампании за рисковете за попадане в схема за трафик на хора. Той отчете, че политиките и експертният капацитет за борба с трафика на хора са се подобрили.

BgTimes.Net

Няма коментари: