Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

петък, 3 декември 2010 г.

В Пазарджик Проститутки търсят спасение в приют за бездомници Подписват тримесечни договори със социалните, за да останат на топло Снимка Авторът Цен

В Пазарджик

Проститутки търсят спасение в приют за бездомници

Подписват тримесечни договори със социалните, за да останат на топло

Снимка Авторът

Центърът за временно настаняване в Пазарджик.

Диана Варникова

04.12.2010

Тя е 47-годишна. В центъра й викат Ася, но всъщност е Василка Баракова от ромската махала в Пещера. Намерена е на магистралата, безпомощна и беззащитна, със счупена лява ръка. В социалното заведение е докарана от полицейски екип, тъй като я било страх да се върне при предишния си „благодетел“, който я насилвал да излиза на пътя и да предлага плътта си за пари. В центъра за временно настаняване в Пазарджик тя най-често от другите обитатели се грижи за чистотата - въпреки недъгавостта си здраво е хванала метлата със здравата си ръка и премита столовата, където се хранят. „Серги ми обеща пластична операция, да ми сложат изкуствена става.

Иначе не съм луда, добра съм,

ама защо баща ми ме преби”, продължава да си се чуди на объркания си живот мургавата Ася. В съседната стая са други две квартирантки, намерили временен дом тук. 20-годишната Виолета от Асеновград била изтръгната от лошата среда в родния й град и ще й търсят защитено жилище, като в момента от ръководството са подали документите й в такова заведение в благоевградското село Гърмен. Прикована на легло заради счупена „ябълка” на крака пък лежи 74-годишната баба Катя. Допреди месеци възрастната жена обитавала общинско жилище с мъжа си Пейо, но тъй като и двамата пострадали - и той бил в момента в болница, от полицията я настанили в центъра.

Обстановката в дома й харесва

но се тюхка, че дебитната й карта със спестяванията останала у мъжа й и тя сега не може да тегли. Ама до дни щяла да вземе пенсийката и няма да е хич без пари. „Всякакви бездомници приемаме тук, понякога има и буйни, невъздържани, които ни създават големи грижи и неприятности, като една психично болна от кв. „Запад“, споделя шефката на центъра за временно настаняване Ваня Гюрова. Въпросната 32-годишна Е.Ц. обещала, че ще се държи добре, след като попаднала в приюта

заради тормоз на цял квартал

Миналия месец в приюта временен подслон намерили възрастен мъж от Велинград, който нямало къде да отиде. После дете от Пловдив, както и някаква баба с куп заболявания.

Всички, които ползват услугата, подписват 3-месечен договор с местната общинска дирекция „Социално подпомагане“ и след като изтече този срок могат да останат още 6 месеца по преценка на социалните служби, като през това време ръководството се грижи да им намери работа, жилище, да си извадят лични документи, ако такива липсват, решения от ТЕЛК и да ги подготвят, като излязат извън стените на приюта, да се адаптират по-лесно и да поемат пътя си в живота. В двуетажната сграда, бивша забавачка, с центъра за временно настаняване съжителстват и дневен център за възрастни с увреждания и две защитени жилища, обитателите на които се стараят да живеят в сговор и разбирателство.

монитор / Yellow Bg

Няма коментари: