Internet Jazz Radio Bg Times - Online from USA - 24 / 7

четвъртък, 25 ноември 2010 г.

По бон на ден заработва всяка "бяла робиня"

По бон на ден заработва всяка "бяла робиня"

561 са жертвите на трафик на хора, от тях 79 са деца

четвъртък,25 ноември 2010

София

Между 12 000 и 16 000 евро месечно печелят някои момичета, които са станали жертви на трафик на хора. Това съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов на конференция, на която бе представен Националният механизъм за насочване и подпомагане на жертви на трафик.

Той даде пример с една от последните операции на МВР в Разград. Полицаите открили две момичета на 16 и 17 години, които били склонени да продават плътта си. Малолетни стават част от доходоносен, но престъпен бизнес, коментира Цветанов.

261 са наблюдаваните от прокуратурата производства, съобщи още вътрешният министър. 108 от тях са новобразувани в последните месеци. 157 са решените досъдебни производства, по тях 77 души са осъдени и 72 са с влезли в сила присъди. 561 са жертвите на трафика на хора, от които 79 са деца, каза още Цветанов. Според него, трябва да се засили ролята на местните комисии за борба с "бялото робство".

Голям е процентът на жените и момичетата, станали жертви на трафик с цел сексуална експлоатация – 561 са регистрираните жертви на трафик по данни на прокуратурата. 523 от тях са жени, съобщи още Цветанов.

Той предлага оперативни процедури за идентификация, закрила и дългосрочна реинтеграция на пострадалите, включително правно и психологическо консултиране, спешно настаняване в кризисни центрове, социална, медицинска и хуманитарна помощ.

Сияна Севова

иас / Yellow Bg

Няма коментари: